De oplossing van de vreemde schapenziekte

Een gevaarlijke ziekte sloeg toe in de schaapskudde van Vockestaert. Na bestudering van de foto van Coen hebben we kunnen constateren dat de kudde is aangetast door arctium. Er zijn twee soorten, de arctium lappa en de arctium minus.

Beide zijn niet giftig en ook niet schadelijk, maar wel vervelend want “de ziekte” is moeilijk te verwijderen, zeker bij schapen. Arctium wordt in de volksmond ook wel “klitten of klissen” genoemd. Doordat de klitten snel aan de schapenvachten hechten, zorgen de schapen er voor dat deze plant op diverse andere plaatsen gaat groeien. Naast een begrazingsfunctie heeft een gescheperde kudde (kudde die door het land trekt) dus ook een ecologische functie. De kudde zorgt voor een grotere diversiteit aan plantengroei.
Dank u wel voor de vele reacties! Onder de goede inzendingen is door loting Rina Visser toegewezen als winnares. De prijs is: een ochtend mee op stap met de herder en de kudde. Mevrouw Visser namens Vockestaert van harte gefeliciteerd. U kunt uw prijs verzilveren via [email protected]
Wist u dat: klitten/klissen in Engeland Beggards Buttons (bedelaarsknoppen) genoemd worden?