Schapen

Ik ben herder bij de Vockestaert-kudde in de Zoutenveense polder (tussen Schipluiden en Vlaardingen). Onze kudde loopt vrij in dit open recreatiegebied en heeft als primaire taak dit gebied te begrazen. Ik neem jullie graag mee de polder in. Ervaar de rust, de stilte en de prachtige natuur. Kijk hoe mijn honden Kita en Spyk ruim 400 schapen door de polder verplaatsen en probeer het daarna zelf eens!

Deze activiteit is geschikt voor:

  • Vriendengroepen
  • Familiegroepen
  • Bedrijfsuitjes
  • Kinderpartijtjes
  • Scholen: Educatielessen in de polder

Voor bedrijven bied ik de volgende 3 programma’s aan:

1. Teambuilding voor bedrijven

We beginnen met een korte intro waarin uitgelegd wordt hoe het schapenhoeden in zijn werk gaat. Vervolgens volgt een demonstratie met de hond. Daarna gaat de hond aan de kant en de deelnemers worden aan het werk gezet. We beginnen met een gemakkelijke opdracht: de schapen moeten, zonder stress, verplaatst worden. Gaat dit goed dan worden de opdrachten complexer. Afspraken maken en goed samenwerken is een vereiste.

Bij grote groepen worden de groepen gesplitst. Het programma wordt dan uitgebreid met outdoorteambuildingsopdrachten uitgevoerd door een outdoorbedrijf. Na een korte pauze wordt er gewisseld.

2. Cursus communicatie

In tegenstelling tot het hier bovenstaande, ontvangen de deelnemers weinig tot geen informatie. De groep wordt geconfronteerd om een probleem op te lossen zonder enige voorkennis. Het team zal dus zelf met oplossingen moeten komen, overleggen met elkaar, consensus moeten vinden en daarna het plan (of plannen) gezamenlijk uitvoeren.

Aan de orde komen:

  • Hoe gaat men om met onverwachte situaties?
  • Hoe wordt er gecommuniceerd?
  • Hoe gaat men om met veiligheid?
  • Hoe is de uitvoering?
  • Hoe gaat men om met kritiek?

De herder observeert en geeft feedback tijdens en na de handelingen. Hij (of de hond) zorgt tevens voor het welzijn van de dieren en zal indien nodig een interventie moeten maken. De feedback is altijd eerlijk, maar kan wel confronterend zijn. Indien het bedrijf dit wenselijk vindt kan deze dag ook in samenwerking met een bedrijfsdeskundige of eigen HR-functionaris van het bedrijf aangeboden worden.

3. Schapenhoeden op uw eigen locatie

Een koppel schapen staat op een weiland/groot grasveld bij uw bedrijf. De herder ontvangt de deelnemers en vertelt over de samenwerking tussen de hond (border collie) en de herder. Een korte demo volgt. De deelnemers kijken naar dit fascinerend schouwspel en luisteren goed naar de commando’s, want hierna gaat de hond aan de kant en zullen de deelnemers in groepjes de schapen een bepaald parkoers moeten laten afleggen. Communicatie, overleg en visie zijn belangrijke onderdelen van deze workshop. Tijdsduur ca 60 min.

Cateringmogelijkheden op de boerderij

Zowel voor, tijdens als na de activiteiten kunnen wij op de boerderij allerlei vormen van catering aanbieden. We werken samen met een cateringbedrijf, een keurslager en een bakker uit onze streek. Van een kopje koffie, een boerenlunch, een BBQ tot diverse buffetten kunnen wij op deze dag voor u verzorgen.