De schapen zijn naar de boerderij gebracht. Ze staan nu “op stal”. Ze worden bijgevoerd zodat ze goed aan kunnen sterken. Over een week komen de eerste lammetjes.
Voor mij als herder is het nu komkommertijd. Er wordt nu niet meer gelopen met de kudde, dus maak ik ook niet zo veel meer mee als herder. Ik heb enkele lezingen gehouden voor geïnteresseerde groepen. Maar om daar nu een heel blogverhaal aan te wijden is niet zo interessant. Ik heb deze week even in mijn fotoarchief gekeken. Behalve 1000 foto’s over schapen en mijn honden kom ik ook enkele interessante foto’s tegen die ik met een gewone smarttelefoon gemaakt heb.
Hieronder is een foto van een zwam te zien, die ik tijdens een van mijn wekelijkse wandelingen heb gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk is het een trametes versicolor versi – color betekent: “verschillende kleuren” (geel, oranje, bruin donkerrood) deze eenjarige schimmel groeit op stronken en takken. Het is een schimmel, met een geneeskrachtige werking, en wordt veel toegepast in de Chinese geneeskunst. In de volksmond wordt deze paddenstoel ook wel “Elfenbankje” genoemd. Zoals u ziet bestaat de schimmel uit meerdere plateaus, ca 5 tot 8 cm breed en vaak niet dikker dan 2 tot 3 mm. Op deze “bankjes” kunnen geen zware jongens gaan zitten. Trollen en zeker reuzen gaan hier niet op zitten, want dat houden de bankjes niet. Elfjes, daarentegen, zijn lichte mythische wezen, die kunnen er wel op gaan zitten, dat houdt het bankje wel, vandaar de naam: “Elfenbankjes”. Er zijn wel 7 soorten Elfenbankjes.
Als de kudde rustig aan het grazen is heb ik alle tijd om de natuur te ontdekken en om me er in te verdiepen. En zeker rond het middaguur. De kudde neemt dan een lange pauze om te herkauwen, dat gebeurt liggend als het mooi weer is, maar bij minder weer blijven de schapen gewoon staan. Schapen herkauwen verschillende keren per dag.
Herkauwen: het in de ochtend opgegeten gras wordt opgeboerd en het schaap gaat dit 17 tot 20 keer “herkauwen” en slikt het dan weer door . Een schaap herkauwt 4 tot 6 maal per dag. Dit kan zo’n 10 tot 50 minuten duren. Een schaap herkauwt alleen als hij zich goed en veilig voelt in zijn omgeving. Een schaap heeft vier magen. De pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. De eerste drie zijn voormagen, de lebmaag is de echte maag. De herkauwer eet het voedsel eerst oppervlakkig, waarna het in de netmaag en de pens terechtkomt. In de netmaag en de pens zitten bacteriën die de cellulose in de celwanden van planten afbreken tot glucose. Door het afbreken van deze celwanden ontstaat er een belangrijke hoeveelheid chemische energie in het voedsel die anders niet zou kunnen worden opgenomen. De bacteriën gebruiken de glucose zelf ook voor de aanmaak van vetzuren en eiwitten die de herkauwer opneemt en gebruikt.
Na 20 tot 45 minuten gaan de delen die nog niet genoeg zijn verteerd terug naar de mond waar ze worden fijngemalen en vermengd met speeksel. De verfijnde delen gaan na terugkeer in de pens via de netmaag naar de boekmaag. De boekmaag heeft aan de binnenzijde bladen zoals bij een boek. Tussen de bladen van de boekmaag worden de spijsbrokken uitgeperst. Hierbij komt vloeistof vrij en gaat als eerste naar de lebmaag waarna langzaam de spijsbrok volgt. Hier zorgen de maagsappen voor de verdere vertering van de spijsbrok.
Vogelhuisje
De foto hieronder heb ik in het voorjaar gemaakt. Het is wel een bijzondere foto. Terwijl de schapen aan het herkauwen zijn kijk ik geduldig naar de natuur. Zo is mijn oog gevallen op een “geriefbosje” In dit bosje hangt op ongeveer 2 meter hoogte een vogelhuisje. Tot 3 keer toe zie ik een koolmeesje aan komen vliegen. “Die gaat een nestje maken,” denk ik… maar ik zie dat het vogeltje niet in het huisje landt, maar… heel vreemd… hij vliegt tegen het huisje aan en dondert naar beneden. Niet één keer, niet twee keer, maar echt… drie keer zie dat vogeltje ter aarde storten. Na de derde keer ben ik op zoektocht gegaan. Ik heb het vogelhuisje uitvoerig bekeken en ik zie tot mijn verbazing dat het vogelhuisje gesloten is. Geen wonder dat het koolmeesje zijn kop stootte, arm dier.
Inmiddels ken ik de reden waarom het vogelhuisje gesloten is. Heeft u een idee? Geef dan via dit blog of via [email protected] of via Facebook de reden aan. Onder de goede inzendingen wordt “Een dag op stap met de herder” verloot.
Ik geniet steeds van je prachtverhalen en ik denk dat ik de oplossing van het gesloten vogelhuisje weet. Wellicht is dit bedoeld voor een specht kan hij zijn eigen huisje open timmeren.
Hartelijke groeten en een goede lammertijd gewenst.
Rosina de Geus
ik denk dat de huur te laaT IS BETAALD……dus eerst ff dokken….
@rosina en @gerda, dank jullie wel voor je reactie… we wachten nog heel even in spanning af 😉 ^JH
Ik ben zo benieuwd wat het goede antwoord is en dan moet je zo nieuwsgierig en weetgierig zijn als ik…………………..
Zondag volgt het antwoord… 😉 ^JH